CLEAN Blog – 玫瑰果油對皮膚既好處

呢幾日嘅氣溫突然下降咗咁多,相信大部份朋友既皮膚都會變得較為乾燥,所以要加緊做多D面部補濕,但可能天氣突然轉變,一般面霜未必夠保濕,所以建議晚上搽完面霜後可以再搽《玫瑰果油》哦,而《玫瑰果油》唔同其他植物油咁有油膩既感覺佢係屬於比較薄身既油容易吸收,因為《玫瑰果油》性質較溫和同埋對皮膚有好多好處哦,今篇就等我分享比大家啦!

玫瑰果油 (Rose Hip Seed Oil)主要係將玫瑰果種子以冷壓法(Cold Pressed)提取而成,而當中既種類有:鏽紅薔薇(Rosa rubiginosa) ,狗薔薇(Rosa canina),麝香薔薇(Rosa Moschata )。

呢D野生灌木玫瑰主要產地係來自南美洲智利、歐洲、西班牙加納利群島等地方,各品種唔單只對環境適應力極強,有堅毅嘅生存力量,而且各有獨特嘅香氣,再加上發現在新鮮嘅果實中係含有大量維他命C添。

採取由冷壓法從玫瑰果同埋種子壓榨出黎嘅玫瑰果油,當中不含任何化學成份,防腐劑既純天然植物油,而油裡面既成份有多種不飽和脂肪酸,例如有:果酸 、軟硬酯酸、亞麻油、棕櫚酸、檸檬酸、維他命A、C、類胡蘿蔔素等等。

以上既多種不飽和脂肪酸能夠促進幫助皮膚增生新細胞既能力,修護皮膚同時又可以有效地改善疤痕、暗瘡、乾紋等問題.而且亦可預防色斑形成等問題添。

另外含有既維他命C和維他命A對皮膚既幫助有:

  • 維他命C係皮膚既抗氧化劑,可清除對人體皮膚有害既自由基,增強皮膚免疫力,可促進皮膚再生嘅機會。
  •  而維他命A就具有改善皮膚紋理同埋色素嘅能力,亦可幫助加強皮膚水分量,減淡皺紋和幼紋,對預防同埋撫平因懷孕引起嘅妊娠紋同埋橙皮紋都有幫助㗎。

而使用方法係搽完面霜後,直接係皮膚輕輕按拍直至自然吸收,就好似形成有層保護膜瑣住d水份,令我地嘅皮膚保持滋潤噢。但如果想再加強補濕,可考慮試做高效注滲保濕療程,詳情可參考:http://clean-skincare.blogspot.hk/2016/07/blog-post_7.html,又或者如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價高效注滲保濕療程($375.00),可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *