CLEAN Blog – 茶葉/茶包浸太耐會有害嗎?

『茶』冇論係西方或東方我地都會常飲到,而市面一般銷售有茶葉或茶包,我就中意飲茶包多d,因為較方便,但有時工作忙起上黎就放左係度一直浸住左,之後有同事就話咁樣會釋放有害物質架,最多只可以浸5分鐘左右。但我就諗點解會釋放有害物質?而該有害物質又係乜?咁浸泡時間最多又係幾耐呢?基於心裡有呢d疑問,所以就搵到以下既資料:

茶葉浸太耐會釋放有害物質?

其實茶葉一直浸係水裡後會慢慢釋放鉀離子,雖然鉀係我地身體裡不可缺少既一種元素,主要功能係平衡體內既水份,神經脈衝和肌肉收縮既重要離子同埋糖類(即碳水化合物)既儲存,所以身體缺乏鉀既話就會失去平衡。

但吸取過多亦不可,因為咁樣會造成腎臟衰竭,細胞遭破壞,影響心血管系統,神經肌肉系統,泌尿系統等等,所以點解會話茶葉浸太耐會釋放有害物質,因為一直浸住既茶葉會釋放鉀離子,而最終被釋放既鉀離子經飲用後進入我地既身體裡,咁可能導致鉀離子過高。但研究人員曾做過實驗,茶葉釋放既鉀離子有限,如果一般腎功能健康既人,根本就唔會出現高血鉀既情況,因為一來鉀離子會被水稀釋,二來腎會幫助排出過多既鉀,所以腎功能不佳者就要多加注意了。

雖然經過以上了解茶葉浸太耐其實唔會直接對身體健康構成影響,但都唔建議茶葉浸太耐,原因係基於衛生問題,因為茶葉浸太耐都有機會滋生微生物,所以一般建議浸1分至5分鐘就將茶包或茶葉拿走了,而飲過既茶具亦要洗乾淨,唔好將茶積當寶呀。另外如果想減少茶裡既咖啡因,可用室溫水沖茶哦。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *