CLEAN Blog – 有需要從陽光吸取維他命D?

其實晒太陽確實係一種享受,除左可以令我地擁有一身古銅既膚色,另外亦可以幫我地身體合成必需既營養維他命D!

大家對維他命D可能會比較陌生,但呢種維他命對我地身體係不可缺少既營養之一,而且主要供給既來源係從陽光吸取既。

咁係咪坐係窗邊曬就能夠吸收呢?如果搽左防曬隔咗都可以吸收到嗎?

  • 其實過程係當陽光既UVB照射到皮膚後就會轉化為維他命D,之後再由肝臟及腎臟轉化成活性既維他命D,但一般既玻璃同防曬產品都已經擋住咗UVB,所以就會降低咗吸收維他命D既轉化效果。

但係唔搽防曬直接讓皮膚暴露係陽光下咪好容易曬出色斑囉?

  • 係!所以唔建議讓皮膚暴露係陽光黎進行轉化,反而可以多食較高油脂既魚類(如三文魚,比目魚等)或者進食維他命D既補健品。

咁如果身體唔夠維他命D既話會有乜影響?

  • 維他命D主要係幫助身體既腸道更加容易去吸收鈣質,令身體血液正常凝結運作,令到可以維護同強化骨骼既健康,所以缺乏維他命D就會另身體不能充份地吸收鈣質,從而影響骨骼同牙齒既健康,更有研究發現維他命D對身體及其他組織同細胞都有反應,例如增強免疫同抗菌嘅能力,令病菌侵襲時,可以分泌更多抗菌嘅蛋白質去破壞細菌。

而外國既醫學雜誌更指出維他命D對於將食物轉化為能量擔任著非常重要既角色,如果經常覺得疲倦冇力,咁可能係因為你未能從食物中充份地吸收營養,此時吸取維他命D可改善呢種情況。

所以外出呼吸新鮮空氣同親近大自然係重要既,而維他命D對身體既健康黎講亦都非常重要,但就要先保護好自己皮膚既情況下黎吸收才可以喔,希望今篇既分享能令大家了解多左關於維他命D對身體既重要性同補充方法啦。 

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *