CLEAN Blog – 色斑同年紀有關嗎?

最近假期多咗同D親戚朋友見面,當佢地知道我負責寫d關於護膚健康既文章,咁就問我點解年紀越大就好似越多斑嘅?做完激光去斑後d色斑都好似冇乜點淡咁,點解嘅?諗諗下好似都有一段時間冇寫關於色斑既資訊了,所以不如今篇就分享下啦。

其實隨著年紀既增長,皮膚既防禦力會減低和新陳代謝速度都會減慢,而色斑係當皮膚受到刺激後(比如紫外線,化學成份,炎症等等)而產生既色素細胞黎保護皮膚(亦即酪胺酸經過身體既化學作用而成的),但當呢d色素係皮膚裡面係咁不斷累積,所以慢慢就會轉變成色斑。

但由於皮膚既防禦力下降,所以對於外來既刺激反應相對亦會較大,比如皮膚會更容易釋放黑色素或較容易產生刺激等,所以相對色斑亦會較容易產生出來。

而隨著年紀既增長會加多或加深既色斑一般都係荷爾蒙斑,因為女性既荷爾蒙會隨著年齡而改變,尤其係生完BB既媽媽們,因為荷爾蒙既變化係由開始懷孕期間身體既黃體素,雌激素(動情激素),雄性激素等賀爾蒙分泌隨之增加,促進了「黑色素細胞刺激激素」生成,令體內黑色素大量增生,因而造成黑色素細胞沉澱而產生荷爾蒙斑,但當然亦有例外如雀斑或曬斑(即老人斑)等情況出現。

但點解做完激光去斑後d色斑都好似冇乜點淡咁?原因一般有:

  1. 新陳代謝速度減慢,所以療程後被擊碎既黑色素未能及時排出體外,所以可能需要較長既時間黎分解。
  2. 防曬措施不足,就如以上所說的,由於隨著年紀既增長,防禦力下降,對於外來既刺激反應相對亦會較大,所以要搽厚少少防曬同埋外出後要補搽多一次。
  3. 護膚產品含有美白或化學成份,呢d成份都會造成反黑(可參考:做激光後會反黑嗎?皮膚會變薄嗎?http://clean-skincare.blogspot.hk/2015/06/blog-post_18.html

除左以上3點外,其實仲有其他因素,比如生活同飲食習慣都會有影響,如果想知得更多更詳細或想了解下自己既皮膚類型同狀況,歡迎用以下方式聯絡我地做一次免費皮膚分析,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *