CLEAN Blog – 坐得多會令脂肪積聚在臀部?

對我地女士黎講肥胖簡直就係天敵!而且係夏天就更加不能接受自己肥胖既身形,因為想著牛仔短褲或者去游水時都尷尷尬尬咁,但其實點解d脂肪大部份會積聚係臀部既,而男士就係肚部(俗稱啤酒肚),好多人都話因為坐得多所以就會有,咁係咪坐少d就唔會積聚係果d部位?

其實坐得多梗係會令脂肪增加,但積聚係臀部和肚部既主要原因就唔關坐得多或少事,有專家提過呢個問題係關乎身體先天性既生理結構問題,即係多出黎既能量就會係身體內儲存起來而轉變成脂肪,咁身體好自然地將呢d脂肪直接送去倉庫(男士=肚子,女士=下腹和臀部)黎儲存啦。

但要注意既係男士既脂肪一般會係內臟脂肪為主,所以如果脂肪比例一直增加,咁身體會患上疾病既風險亦會相對增加,比如有:糖尿病,高血壓,高膽固醇,心臟病等問題。而且30歲後既新陳代謝速度會逐年減慢,而脂肪消耗方面亦會減低,所以要係食量方面調整黎減低脂肪比例喔。

反而女性因為雌性激素分泌既原因,所以脂肪會較為積聚係臀部或雙腿上,但係更年期過後,女性雌性激素分泌減少,所以脂肪會開始積聚係肚子,慢慢會同男性一樣撐大肚子喔,所以絕不能忽視。

總言之如果一直都唔做運動,食完飯後就一直坐係梳化上,仲要食埋d高脂或加工性食品,咁一定會令身體脂肪比例上升,影響體重同外觀之餘,身體既健康都同樣受到威脅喔,所以都係保持進行帶氧運動(如跑步,遊水,打拳等),控制飲食既量同質,咁就可以繼續穿著牛仔短褲或者去游水時唔洗尷尷尬尬啦。

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *