CLEAN Blog – 飛機上敷紙面膜能真的補濕嗎?

最近旅行旺季,相信大家都會趁住呢段時間攞大假去旅行玩下,唔知大家去左邊呢?如果有去到一d特別既地方又覺得好靚既話,不妨留言分享下啦*^^*。

但我地女士每次搭飛機就會一袋二袋咁上機,除左化妝品外,補濕用品都唔少,因為係飛機上實在太乾喇,有時見到其他女士會敷面膜添,但其實用紙面膜真係會補濕d?定係其實有無幫助呢?今次帶大家了解下啦。


飛機上點解咁乾?

因為係高空上空氣會變得稀薄,氣壓亦只有地上既5份之1,所以飛機內要製造一個密室狀態黎調節機艙既氣壓同空氣,而過程就需要吸取外面既空氣之後經調節後再放入機艙內,但由於高空中既空氣濕度非常低,所以經轉換後既空氣會再降低濕度而導致機倉內形成乾燥環境。

飛機上敷紙面膜能真的補濕嗎?

其實暫時就冇科學研究證實有定冇,但以一個美容護膚既專業角度去分析,係飛機上敷紙面膜補唔補到濕係視乎點使用,因為紙面膜或其他保濕面膜確實係可以補濕,但係飛機上既乾燥度絕對係遠遠超過我地係屋企既時候,所以其實空氣會同妳皮膚一齊係度『搶水』。

而空氣『搶水』既速度一定會俾皮膚快,所以結論係頭五分鐘紙面膜係可以幫到補濕,但之後當紙面膜開始乾既時候,咁就一定要取下,如果唔係紙面膜會將皮膚裏既水份反吸,咁就越敷乾喇。

其實如果要做到有效補濕同保濕,用補濕液(如B5 / B3/透明質酸等成份產品)先為皮膚補濕,之後再搽一層較滋潤既面霜或少量既玫瑰果油黎保濕,因為如果皮膚有左一層油份保護,咁水份亦會蒸發得冇咁快哦。

如果去完旅行覺得膚質唔知係咪差左,我地非常樂意為您做一次免費既皮膚分析同諮詢,歡迎用以下方式聯絡我們預約,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價高效注滲保濕療程(半價後$375.00),可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *