CLEAN Blog – 深入了解SPF防曬指數

最近天氣越黎越熱又勁曬,唔做好防曬措施真係唔敢出門,尤其每日要等巴士既女士們,唔好忘記連手部都要搽防曬哦,因為手部皮膚都會好容易黑同埋有機會曬出斑點哦。

現在市面銷售的防曬產品分為化學性和物理性兩大類,但提提大家要搽就搽物理性防曬哦,因為物理性防曬既氧化鋅(zinc oxide)能全面阻隔所有UVA和UVB,溫和不刺激,屬於低敏性適合過敏和一般肌膚使用,唔會滲入皮膚層,唔會被身體吸收.而關於化學性防曬,有研究報告指出化學防曬成份被皮膚吸收後會殘留體內,容易導致皮膚敏感、毛孔阻塞、致粉刺、細胞損壞或會干擾荷爾蒙等等情況。


但產品上既SPF究竟係咩意思?係咪越高越好?

而SPF既數字係指延長UVB紫外線曬傷既倍數時間,假設企係太陽下曬15分鐘就會曬傷既話(撇除太陽強度、時間、皮膚顏色等既情況下),當搽左SPF 30嘅防曬產品後,咁就會由15分鐘延長至450分鐘啦,另外SPF 15、SPF 30或SPF 50既阻隔紫外線UVB保護程度分別係:SPF 15 = 93%、SPF 30 = 97%、SPF 50 = 98%。

最後,雖然話可以延長被曬傷時間30倍,但要注意實際會受地點,太陽強度,流汗程度,皮膚顏色等而受影響,所以最好每日搽上2次或以上,咁皮膚就會得到更好既保護了。

如果想了解下自己既皮膚狀況同檢查下皮膚底層有冇色斑,歡迎用以下方式聯絡我地做一次免費皮膚分析,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *