CLEAN Blog – 爽身粉的成份和作用

去泰國旅遊係香港人既最愛,小編我都非常鍾意去泰國玩,但唔知大家有冇留意到雖然當地天氣酷熱,每個人都行到身水身汗咁,但係又好少會聞到體汗臭味,就算係BTS(曼谷既交通工具之一)既車廂中人逼人既情況下都聞唔到,反而經常聞到既係爽身粉味,所以我就對爽身粉產生左好奇,究竟爽身粉可唔可以取代止汗劑,而一般既爽身粉都含有d咩成份?長期用對身體有冇影響呢?以下就等我將呢d資料分享俾大家啦。

爽身粉既成份一般係用滑石粉 (Talc) 同其他物料如香料、氧化鋅等黎合成既,而滑石係屬於天然礦物質既一種,其特質係非常柔軟,所以能磨製到非常細膩,塗上後可減少磨擦,產品有添加左滑石粉後會增加爽滑度,所以當搽係身上係會減少汗水、皮膚同衣服既黏貼度,從而減少汗水停留係衣服上而產生氣味。

但問題係呢種物質已被好多既研究實驗指出同癌症有一定既聯繫,尤其如果用係女性既生殖器官上更會增加患上卵巢癌既風險高達20至30%,因為滑石粉如未經過濾或過濾得唔夠徹底就會含有石綿成分,而某爽身粉公司亦因為爽身粉成份懷疑含有石綿,到現在為止約有9000宗的訴訟。

所以含有滑石粉既爽身粉是否能真正百分之百可以安全地使用,暫時係未能確定,而市面上有爽身粉係用粟米粉、澱粉等天然成份製成,但呢類粉既吸水能力較高,所以吸收汗水後要立即抹掉,否則會容易滋生細菌或引起炎症哦。

提提大家如有在使用含有滑石粉既爽身粉時要留意唔好吸入粉沫,因為微小既滑石粒子會有機會引起呼吸系統敏感哦。總結就係如果您屬於非常大汗既人,咁就建議使用非滑石粉成份既爽身粉,並隨身帶備多一件替換衣服同毛巾定時抹掉已吸收汗水既粉末,大家想止汗既同時都係以身體安全為第一先啦。

CLEAN SKINCARE 係一間專業皮膚護理中心同脫毛中心,主要為顧客改善皮膚問題並提供療程如激光去斑,激光去印,凹凸洞射頻治療等等,如果大家想了解自己既皮膚狀況,想知道自己既皮膚底層有冇色斑和膚質狀況等,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:按此登記

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *