CLEAN Blog – 咩係肉毒桿菌?

大部份既女士都應該聽過打肉毒桿菌針(botox),而最為人所知既功效就係瘦面和令皺紋消失,但其實係咪所有皺紋都能消失?打肉毒桿菌針有咩風險?打多d係咪好d?

當然唔能夠令所有皺紋都消失啦,其實皺紋都有分動態和靜態,動態皺紋既意思係當您做表情時就會產生,比如笑同皺眉就會出現魚尾紋或川字紋等。而靜態皺紋就係唔郁都會見到既紋,比如眼紋,虎紋等。

因為肉毒桿菌既主要功能係麻痺神經末梢,令肌肉停止反應,所以就算點笑點郁該部位既肌肉都唔會有反應。其實肉毒桿菌最初係用作改善斜視、腦部痙攣等問題,令不受控制既肌肉停止活動,到後黎先轉移到用係美容上。但有人打肉毒桿菌打得太多次,然後令該部位既肌肉變成『永久』停止反應。

其實肉毒桿菌係屬於一種不穩定既毒素,所以有一定既中毒風險如:雙眼開合困難、呼吸困難、吞嚥困難、面部癱瘓、甚至心臟停頓等。另外肉毒桿菌係存在係我地既生活中比如:污染咗既食物、土壤、水裡、甚至鑵頭內,如進食了肉毒桿菌到腸內就會引起便秘、昏睡、倦怠、食慾不振、眼瞼下垂、吞嚥困難、失去頭部控制、肌肉張力下降等情況。

所以請大家決定注射肉毒桿菌針前要多考慮多做資料搜集,同埋先同家人或伴侶商量好後再決定啦。

另外如果想解決靜態皺紋就可以選擇進行【收緊去紋射頻治療】或【Hi-fu療程】,療程細節可向我地既同事查詢哦,以下係我地既聯絡方法:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料