CLEAN Blog – 頭皮的保養

頭皮係皮膚組織之一,我地除左要護理面部皮膚外,頭部既皮膚護理都一樣重要,因為當護理不當會構成毛囊炎,頭皮屑,甩頭髮等問題。所以對頭部皮膚既護理係不可忽略哦。

但應該要點樣護理呢?

  • 唔好選用清潔力太強既產品,因為如過度清洗會令滋潤頭皮既油脂膜被洗去,之後又會分泌出更多既頭油去保護頭皮,呢個循環會造成水油不平衡下而不斷分泌油脂,之後頭髮笠又繼續不斷清洗,最後造成毛囊發炎。所以應保持少許滋潤度,令皮膚水油情況得到平衡就可以了。
  • 盡量減少染髮既次數或染髮前先了解染髮劑成份,因為染髮劑裡既『對苯二胺 PPD』同埋『對甲苯二胺 PTD』成份都會導致皮膚敏感痕癢。
  • 適當地舒緩壓力,因為精神緊張或壓力過大,咁會有機會令血管收窄而影響身體既血液循環,導致髮囊營養不足,令黑色素不能正常產生,最後令頭髮變成灰白。

除左以上既內外因素,其實食物亦會影響我地既頭皮頭髮健康,因為頭髮既質素係同體內既營養有關,如果我地日常既飲食營養不均,導致毛囊冇足夠既營養供應俾頭髮,最後就會引致甩髮或頭髮變白等問題。

所以應避免進食油炸,肥膩或重化學成份既食物,反而均衡地進食天然富有營養既食物去幫助如:供應氧氣俾細胞既鋅、增加細胞活氧比例同埋維持毛囊健康既鐵、同埋維他命B雜、銅等元素。另外吸煙亦會導致頭皮毛細管收縮,阻礙頭髮既生長,所以應盡量減少吸煙哦。

如果大家想了解自己既膚質狀況或想知道自己既皮膚底層有冇色斑,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料