早前分享過一篇『點解面上有明顯既微絲血管?(回顧請按此)』文章裡有提及過如果要去除紅血絲,現時主要療程係利用激光作治療,但點解激光可以去掉紅血絲呢?

原理係利用亞歷山大激光(Alexandrite)長脈衝激光既能量發放到紅血絲位置,當紅血絲吸收激光能量後就會轉為熱能再令紅血絲慢慢消退,之後等身體吸收後再經新陳代謝排走。最後皮膚就再見唔到d紅血絲啦。

如要進行紅血絲激光療程前要注意:

  • 當療程完成後d紅血絲已經消失了,之後如果因為身體既變化或外在既因素影響下而令血管再次增生,咁紅血絲都有可能會再出現。
  • 有紅血絲既皮膚要注意療程前後都不能太大力按摩或磨擦面部、用毛巾擦面或使用含有刺激性成份(如酒精)既護膚產品等去避免令紅血絲繼續增生。
  • 最需要留意既係紅血絲以外既皮膚有冇長期泛紅情況,如有,咁有可能係患有玫瑰痤瘡哦,咁就要早d求診呀。

如果想知更多有關激光如何去到紅血絲,我哋非常樂意為您做一次免費諮詢,解答您既疑問和進行一次皮膚分析,另外我哋中心亦為第一次光臨嘅顧客提供一次半價嘅激光療程試做,可在以下嘅連結了解更多和登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料