而家係芒果出產既季節,每個地區出產既芒果味道都好唔同,比如台灣既愛文芒,菲律賓既呂宋芒,泰國既水仙芒等。聽到都流晒口水。

但有人講食得多芒果會生濕疹或者對皮膚唔好,會生暗瘡暗粒咁。所以貪靚既我梗係即刻搵資訊睇下係咩一回事啦,如果您都係芒果愛好者咁就要繼續睇落去啦。

先講下芒果既營養先

  • 豐富既維他命C,高過橙,士多啤梨等生果
  • 維他命A,B1,B2,B6
  • 多元化既礦物質如鉀,鈉,鈣,鎂等等
  • β胡蘿蔔素

而其中既β胡蘿蔔素同埋維他命A有助皮膚修復,抗衰老同抗炎添,亦有文章研究β胡蘿蔔素對濕疹有舒緩作用,而維他命A亦有助舒緩暗瘡發炎情況,所以適量進食芒果其實對皮膚都有好多好處呀,反而唔會對皮膚構成影響。

但有部份既人會對芒果樹或葉既汁液、芒果皮產生過敏,但果肉和果汁就唔太會產生過敏,所以只要沖洗乾淨和去掉果皮就唔會有問題啦。

但唯獨要注意既係芒果都屬於高糖份既生果,如果食得太多或太密,咁會影響健康亦有可能攝入過多糖份而影響膚質喔(如加速衰老,生暗瘡,毛孔粗大等),但只要適量咁食係冇問題既。

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次$675激光療程試做,療程自由選擇2款激光如:去紋嫩膚美肌激光療程 + 膠原再生激光療程,即1半價錢2款激光療程,可在以下連結登記哦:

(*)免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人士諮詢

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料