一般飲咖啡、奶茶或者煲糖水都會用到林林總總既糖類:比如黑糖、紅糖、黃糖、白糖同冰糖,但咁多種糖類其實都係黎自於甘蔗哦,只不過由最原始既黑糖經過一翻既精製過程後就會變成冰糖。但有咩分別?點解d人話黑糖健康d?有冇其他選擇?以下就等我分享俾大家啦。

黑糖同冰糖既分別:

其實個分別就係營養價值,雖然聽過話白糖係漂過所以變白左,但其實唔係因為漂白而變得唔健康,反而係因為經過精製、篩選、過濾後,本身既營養和礦物質已經被過濾走晒,剩餘既係高升糖值(GI)既純糖份。而黑糖本身含有既營養同礦物質有:鈉、鉀、鈣、鎂、磷等等,以上都會因為精製過程而被過濾掉。

即係話黑糖=含有礦物質和糖份較低,白糖=高升糖值(GI)既純糖,所以黑糖既甜味和含糖量會較白糖低。

咁黑糖既來源除左甘蔗外,仲有其他嗎?

有,而家市面上有售賣來自椰子既黑糖,但唔係從椰子水或椰子肉萃取糖份哦,原來係從椰子花既汁液裡萃取,而且製造過程不需要經過精製,純粹經過熬煮和過濾即可,所以糖份裡會保留左原有既營養(如維他命b和c)和礦物質,而且仲帶有一陣陣天然香味添!

雖然黑糖係比較健康而糖份較低,但食糖太多都會令皮膚加速老化,引發血管問題、糖尿病和肥胖等風險,所以都係保持均勻飲食,減低對身體既負荷啦。

CLEAN SKINCARE 會持續分享各式各樣既資訊俾大家,希望大家能夠更易搵到自己想知既美容、護膚、健康、飲食等資訊。另外如果大家想了解自己既皮膚狀況的話,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,而我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做激光去斑療程,可在下面既連結登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料