最近天氣又焗又熱,我有同事因為本身係油性皮膚,佢出油既情況最近都有嚴重咗!搞到出勁多黑頭粉刺,連毛孔都大晒,所以就提議佢去做毛孔緊緻激光療程(又稱碳粉激光),但係點解做呢款激光要搽到塊面黑掹掹咁?點解療程可以收細毛孔去到黑頭粉刺?原理又係點?如果您都想整走d黑頭粉刺同埋想收細毛孔既話,咁就要繼續閱讀啊。

做毛孔緊緻激光療程要搽到塊面黑掹掹既碳粉?真係來自天然既碳而磨成既粉末?

係,當中既成份係來自碳而磨成既粉末,因為天然碳粉有助吸附毛孔內既多餘油脂、黑頭粉刺和暗粒等,當激光能量同碳粉既黑色素接觸時,就會同時擊碎碳粉既粒子和毛孔內既分泌物,然後在空氣中分解,達到減少出黑頭粉刺和減低油脂分泌既效果。

但點解可以收細毛孔既?

因為激光既熱能亦有助刺激皮膚膠原增生,毛孔粗大好多時係因為有分泌物如:黑頭粉刺和油脂撐住毛孔而變得皮膚好粗糙無法收細,所以當油脂減少和黑頭粉刺消失後,再加埋激光既熱能令皮膚膠原增生,使鬆弛毛孔既周邊可以增加收緊有助收細毛孔,皮膚就會漸漸細緻起來。

咁療程後皮膚會唔會好紅?相隔多久才進行一次?

唔會紅呀,基本上療程後當日已經可以化妝了,而每次相隔3星期就可以再進行療程。但如果想效果更好,咁就要多做補濕同保濕,因為皮膚要有足夠既水份先可以生多d膠原呀,然後毛孔就會更細緻哦。

提提大家真係要忍下手呀,唔好用針清或用力既方法去擠壓皮膚,如果用力過度就會容易整傷皮膚層既膠原纖維跟著毛孔就變得越黎越大哦。如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦。

另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做毛孔緊緻激光療程,而且而家登記會多送一款激光療程和1支30ml既B5/B3補濕精華,可在下面既連結登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料