大家平時食既紅、綠、黃甜椒其實都屬於同一隻椒噢,只不過唔同既成熟度就會變色,而唔同顏色既甜椒亦有唔同既營養成份哦。

綠色既甜椒有葉綠素,而其功效有刺激免疫系統、清潔腸子防止便秘、預防癌症等好處,但因為綠色既甜椒內含某些物質會令人胃部唔舒服,所以有胃部問題既人就避免食太多綠椒哦,因為會有可能導致胃痛。

而紅色既甜椒有辣椒紅素,係一種抗氧化營養物,有助抗衰老,另外紅色或黃色既甜椒比綠色既甜椒有更多既維他命C,相比橙和檸檬高幾倍之多,所以更加有助於吸收和促進膠原蛋白既合成。

每100g既檸檬就有53mg既維他命C,而每100g既紅椒就有約100mg既維他命C,另外甜椒仲含有蛋白質、維他命A、維他命B雜、胡蘿蔔素、纖維素及鐵、鎂、鈣、鋅、磷、鉀、鈉等微量元素。

所以甜椒既營養價值非常高,而建議生食(如沙律,搾汁等)因為如果使用高溫煮過後就會令某些營養流失哦。

如果想知自己既膚質如何,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦。

另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做膠原再生激光療程,而現在登記會多送一款激光療程和1支30ml既B5/B3補濕精華(比如可揀膠原再生面部激光療程 + 毛孔緊緻激光療程),快d㩒下面既連結登記啦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料