頭皮係屬於我地皮膚既一部份,一樣有毛孔、毛髮、角質層,而當頭皮無好好護理時,就會出現頭皮屑、過敏、脫髮等問題,所以除咗面部都要好好咁護理我地既頭皮噢。有時我地已經有好好咁護理但頭皮既顏色都係會出現紅色或黃色咁,如果有出現呢d情況就要多加注意了,以下解釋俾大家知啦。

從頭皮既顏色可以檢查頭皮既健康狀況:

  • 青白色:屬於健康既頭皮膚色
  • 粉紅色:過敏、受刺激或毛囊發炎既頭皮
  • 紅色:發炎
  • 黃色:油脂分泌過盛,如果帶紅色就可能係脂溢性皮炎

如果發現青白色以外既顏色,咁就要多留意自己用既頭髮產品有冇帶刺激性既成份如Propylene Glycol (丙二醇) 、「對苯二胺」(PPD)等等,因為呢類既成份都可引致頭部痕癢等敏感或發炎反應而產生頭瘡哦。

另外亦要注意頭部皮膚油脂如果分泌過剩就會容易滋生細菌,造成頭痕、脫髮及生頭瘡等情況。如果想知更多有關頭皮健康,可瀏覽『頭皮的保養』或『頭皮毛囊發炎既原因』哦。

如果大家想了解自己既膚質狀況或想知道自己既皮膚底層有冇色斑,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在以下既連結了解更多和登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料