CLEAN Blog – 室內既燈或光管有紫外線嗎?

之前我地分享過一篇『返工返office或者室內工作都無曬到,其實駛唔駛搽防曬呢?』提及到室內既燈光亦都會發放出唔同波長既UV光線,影響到我地皮膚既黑色素增加。

但係而家既科技會唔會都仲係一樣呢?今篇就再同大家分享下啦。

一般室內會用到既燈有鎢絲燈膽、光管、慳電膽、LED等等。而光普有紅橙黃綠青藍紫,當中既紫就係紫外光(亦即紫外線),所以我地需要注意既就係會發出紫外光既光源啦。

  • 鎢絲燈膽既光普係橙紅色,對閱讀會較好,因為不帶藍光,亦不帶紫光,但由於消耗大導致引起環保問題,所以而家好多國家都禁用。
  • 光管、慳電膽既發光原理係將紫外光射到光管內既螢光粉而變白色光源,所以光管、慳電膽會發出紫外線,但螢光粉含有水銀,對環境造成污染,所以而家好多國家都一樣禁用。
  • LED燈膽 / 光管既光係由R紅G綠B藍而產生,透過唔同既光源調節而射出唔同顏色既光源,原理就好似溝水彩顏色咁, 唔同顏色配搭就會出現唔同既顏色,而LED不包含紫光光普,所以不會射出紫外線,而因為係用芯片發光,壽命較長,對環境污染較少,所以現時好多地方都改用LED燈膽 / 光管

就以上既資料顯示,如果您既工作地方或家中係用鎢絲燈或LED,咁就唔洗太過擔心紫外線既問題,但如果係光管、慳電膽既話就建議可以改用LED,返工前搽好防曬,之後外出午餐前或後再補一補防曬哦。雖然室內既紫外線只有好少,但每日返工8小時,一個月就最小160 小時,換句話說就係照左160 小時既紫外線哦,所以如果唔想d斑斑走出黎,咁都係搽好防曬,好好咁保護皮膚啦。

如果大家想了解自己既皮膚狀況,想知道自己既皮膚底層有冇色斑和膚質狀況等,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:按此登記

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *