大家有冇聽過魚油丸呢種補健品呢?好多人都知道成份中既Omega-3係可以改善血管同心臟問題,但今次講既唔係魚油丸既好處,反而係攝取魚油丸前要注意既事項。

首先大家購買魚油丸既時候一定要分清楚魚油丸(Fish oil)定係魚肝油丸(Fish liver oil),因為好多人都會見到包裝上有條魚就以為係魚油丸,而魚肝油丸只含少量Omega-3,主要係補充維他命A 同D,所以唔好買錯啊。

另外如果您剛進行完或將會進行手術,有痔瘡或其他大形傷口就唔建議食魚油丸,因為魚油有影響凝血功能,從而影響傷口復原情況或惡化出血情況哦。

最後如果家中長者正在服用抗凝血藥(亦即薄血丸)既話就要立即停止食魚油丸,因為抗凝血藥同魚油丸一齊進食就會有機會令血液過度稀釋,容易引致內出血和中風哦。

所以建議進食任何補健品前,都要先了解身體情況同該補健品既實質功效和副作用先好進食哦。如果想了解更多有關身體健康資訊,可參考『護膚飲食分類』或『身體健康資訊分類』既文章哦。

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料