CLEAN Blog – 美白護膚產品含有螢光劑?

最近同我既同事討論緊一d有啟發性和新既文章話題,當中講到顧客既皮膚問題、而家新興既產品和治療等等既內容,點知發覺好多顧客透過皮膚分析儀器既測試後,見到皮膚上有螢光劑殘留物。但點解會有螢光劑係塊面度?會唔會影響皮膚架?係邊度黎架?

其實螢光劑呢類化學物係我地既日常生活產品中都能發現,比如護膚品、毛巾、衣服,紙張、兒童玩具等等。螢光劑既主要功效係要令該產品有亮白功能(如美白護膚產品、紙面膜等)或螢光功能(如衣服或玩具),但螢光劑有分「非遷移性螢光劑」和「可遷移性螢光劑」

  • 可遷移性螢光劑既意思係可透過直接或間接觸摸都能將物件上既螢光劑成份遷移到皮膚或其他物品上。
  • 非遷移性螢光劑既意思則和可遷移性螢光劑相反

而現時大部份既產品都屬於可遷移性既螢光劑,特別係美白護膚產品或面膜產品,因為當使用含有螢光劑既產品後可即時見到又白又光亮既效果。另外我地用既紙巾好多都有螢光劑,因為加左螢光劑後張紙巾會顯得更白,感覺上就更潔淨。

雖然現時螢光劑對人體既影響還有待研究,但始終螢光劑屬於化學物品,所以都係少接觸會較安全安心。另外如果您係有小孩既話咁就要更加小心,因為可遷移既螢光劑會透過小孩接觸再經手指啜食進入體內,有機會刺激腸道而造成屙嘔等情況。

如果係玩具或用具則可以用熱水浸泡黎降低螢光劑含量,但面膜、護膚品或紙巾等就不能了。而現時又冇規定要將螢光劑含量寫係成份標籤上,有d產品更表明無添加螢光劑,但最後驗出都係有螢光劑,比如美白面膜就係好好既例子,產品成份可能有補濕、精華、香料等等但真係無添加到螢光劑,但面膜紙原材料卻有,所以產品可寫成無添加螢光劑,因為成份裡真的沒有添加,但唔代表其他原材料無含有螢光劑。

如果想知道皮膚有冇螢光劑,其實有一款紫外燈既電筒(365nm)可以用黎檢測皮膚、產品和物件有冇含有螢光劑成份,用既時熄燈再照射到檢測物上,如果顯現藍色就表示該產品含有螢光劑了。

如果大家想了解自己既膚質狀況或想知道自己既皮膚底層有冇色斑,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:按此登記

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料