唔知大家係夏天或冬天都好,有冇試過用唔同既粉底都係唔貼妝,就算出門前個妝好似冇問題,但幾個鐘頭後d粉就浮曬,如果您或您有朋友都有呢種情況既話咁就要繼續閱讀落去啦。

唔貼妝基本有3個原因:

皮膚過乾:由於皮膚既角質層處於乾燥狀態,所以黏力會下降,令粉底唔能夠黏附係皮膚上,如果乾到有小小甩皮既話,咁粉底自然就會脫落。

解決方法:勤力補濕同保濕,改善皮膚含水量

皮膚過油:呢個狀況除左係油性皮膚會出現外,其實同皮膚過乾亦有關,因為當皮膚過乾咁皮膚既保護系統會開始工作,分泌油脂去保護乾燥既皮膚,所以當皮膚水油不平衡時就會出現呢個情況。而當皮膚被粉底侷住引致出油既時候,粉底就會吸收油脂而形成一團團。

解決方法:勤力補濕同保濕,改善皮膚水油平衡

毛髮過多:發覺好多人都有同樣問題就係額頭、髮線、髮鬢、面珠、下巴或下顎都有好多毛髮,當粉底搽係毛髮上係好難會貼妝

解決方法:將毛髮去掉,可進行激光脫毛或自行剃掉,但注意用剃刀剃毛會有機會令毛髮倒生,引致毛囊發炎,如果處理不當會留下傷口或印哦。

如果大家想了解自己既膚質狀況或想知道自己既皮膚適唔適合脫毛,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在以下既連結了解更多和登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *