大家選擇做激光療程相信都係因為想整走曬d斑斑或者暗瘡印,令自己變得好睇d又靚d嘛,但有時可能會因為心急想快d見到效過,又或者想俾更多營養皮膚令效果好d所以就會搽好多護膚品。

雖然護膚係好重要,但有d護膚品既成份反而對我地激光療程後既皮膚會造成負荷,係CLEAN SSKINCARE做治療既顧客都知道我地有經常給予唔同既護膚建議俾我地既顧客,令顧客都知道應該用邊一d護膚品會更適合,所以今篇想分享以下3個最常被問到既問題俾大家作參考。

做完激光療程再搽去斑、美白產品會唔會令皮膚更白更好?

答:其實反而會有機會造成反黑情況而令皮膚更黑,如果有斑點既皮膚就更加要留意,因為大部份既去斑、美白產品或帶有美白成份既化妝品都係化學性和含有具吸光性既成份(如對苯二酚,維他命C等),當使用後皮膚會增加吸收紫外線,從而有機會出現黑色素增加既現象,造成反黑情況,所以唔建議激光療程後搽美白、去斑既產品。

做完淺層激光去斑療程之後多做補濕有幫助嗎?

答:有,因為療程後既皮膚經過新陳代謝後,本來有斑點既表皮會慢慢結痂,之後會和分解左既黑色素一齊脫落,從而減淡或退掉色斑,而係呢段時間做多d補濕既療程或護膚係可以加快新陳代謝,令皮膚狀態更快回復,所以係絕對建議多做補濕既。

激光療程後係咪一定要搽防曬?有冇話要搽咩特別防曬產品?

答:一定要搽,因為療程後皮膚既感光度會較敏感,所以為咗防止反黑,建議一定要搽,而防曬產品最好用物理性防曬,因為化學性防曬裡既其他化學成份(如酒精,香料等)會有機會構成敏感,而物理性防曬由於分子大,不滲入皮膚亦不被皮膚吸收,塗於皮膚後形成薄膜,以折射和阻隔紫外線UVA和UVB進入皮膚,所以建議搽物理性防曬。

如果大家想了解自己既皮膚狀況或想知道自己既皮膚底層有冇色斑或者膚質,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料