最近係網上睇到唔少有關玫瑰痤瘡既文章和資訊,現時香港約有10%既人患有玫瑰痤瘡,都算幾多人有呢個問題而被受困擾,所以都想分享下關於玫瑰痤瘡既資訊俾大家做參考。

玫瑰痤瘡(Rosacea)屬於一種長期慢性既皮膚問題,通常喺又熱又侷促既環境下例如打邊爐或者曬完太陽後,兩頰會開始臉紅、感到灼熱等,嚴重既話就會生膿瘡或者出肉芽添。

咁係咪一有玫瑰痤瘡都會有以上情況?

其實唔一定,玫瑰痤瘡一共分左3個階段,而每個階段有唔同既情況:

  • 階段1:患者會較一般人經常性出現臉紅,原因係臉部微絲血管增生而引致
  • 階段2:皮膚會持續泛紅,開始出現丘疹或膿瘡,一般集中在兩邊臉頰
  • 階段3:因皮膚長期充血同增厚而導致鼻腫並開始增生肉芽,亦即「酒渣鼻」

要處理玫瑰痤瘡醫生會建議選擇服食葯物(抗生素)、搽葯膏黎收縮血管或者進行激光療程。關於進行激光療程可選用長脈衝(Long Pulse)既激光,因為Nd:YAG 1064nm激光既熱能要配合長脈衝既時間先可以使皮膚下既血管收縮,從而減少面紅同膿瘡既情況(亦即階段1&2),但去到階段3就建議向醫生求診。

雖然關於玫瑰痤瘡既起因有好多,但只要當發現自己皮膚有玫瑰痤瘡既症狀後,咁就要開始避免臉部微絲血管增生如:用力刷面和抹面、避免用熱水洗面、避免喝酒或喝太熱既飲料、用溫和既天然護膚品等,但如發現情況有持續惡化咁就要向醫生求診哦。

如果大家想了解更多『皮膚泛紅激光療程』嘅細節,我哋非常樂意為您做一次免費諮詢,為您解答如何能有效地去紅印和進行皮膚分析,另外我哋中心亦為第一次光臨嘅顧客提供一次半價嘅激光療程試做,可在旁邊嘅連結了解更多和登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料