炎炎夏日,一出街冇幾耐就開始成身大汗,搞到皮膚笠黐黐,真係想即刻返屋企沖個凍水涼!但有時見到人會攞支補濕噴霧出黎噴面,感覺上好似好舒服好涼快咁。其實呢d補濕噴霧既成份係乜,如果長期噴會唔會對皮膚有影響?等小編我黎分享比大家知更多啦!

首先講下成份,而家既補濕噴霧已經唔係以前咁只有水份,而家唔同既生產商都會加入各式各樣既成份黎凸顯其產品既獨特性,比如會添加天然蘆葦、精油(如玫瑰、洋金菊、茶樹等)和植物萃取物等。

另外亦會加添唔同既化學成份如:乙醇(即酒精)、香精、PEG-40氫化蓖麻油、致敏防腐劑等。以上化學成份會有機會對皮膚構成敏感或負擔哦。

有些產品仲會加入維他命成份,如果有寫明係維他命C,咁建議唔好係日頭使用,因為維他命C具美白效果,但亦會提高皮膚既吸光度,導致產生反黑或色斑情況。

又或者有d產品會加入令人有清涼感既化學成份(如酒精、清涼劑Carboxamide、等等),呢一類產品既運作係刺激皮膚既神經,令皮膚產生涼快既感覺,但同時有可能會對肌膚造成敏感或傷害。

所以現時既噴霧補濕產品確實可以幫我地降降溫同補濕,但要先了解左成份後先好使用,如果唔係會造成反效果哦。另外亦提提大家,如果妳有化妝既話就要避免使用了,因為一般既化妝品屬於油性,另外皮膚亦會分泌油脂,之後再加上水份,咁會令皮膚更易附上灰塵、微粒子、細菌等,所以建議都係素顏時使用(如運動後)哦。

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦。另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,而且而家登記會多送一款激光療程和1支30ml既B5/B3補濕精華,可在下面既連結了解詳情及登記哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料