燕窩呢款補品好多人都會聯想到對皮膚好呀,但大家知唔知燕窩係點黎既?營養成份如何?係咪真係可以護膚?想了解就繼續閱讀落去啦。

燕窩其實係金絲燕既巢穴,大部份來自印尼和馬來西亞,而以前既採集方式係人手去洞穴裡『拆巢』,再經過人手加工,將巢裡既羽毛和泥土挑走,清洗和修整形狀後就變成大家買到既燕窩啦。

但由於『拆巢』造成嚴重既生態影響,所以當地政府嚴厲打擊和監管,後期就做咗人工既燕子屋,比d燕子係屋裡建巢同埋要係冇幼鳥和蛋既情況下先可以『拆巢』並生產成燕窩。

燕窩內含有EGF(Epidermal Growth Factor – 表皮細胞生長因子),主要作用係修復皮膚和傷口療癒,但之後就被研究並運用係美容上如有抗衰老、增加膠原、修復受損皮膚等作用,但問題係EGF係蛋白質既一種,雖然研究顯示EGF係有以上功能,但如果經過人體消化系統分解後,該功能還是會在體內發揮功效嗎?暫時仲係未有研究能証實。而且該生長因子能激發全身細胞增生,包括壞細胞(如癌症細胞),所以食用前先要了解身體狀況。

但其實燕窩既真正營養價值係『唾液酸』,此成份相比起其他食物中既含量較高。而唾液酸(SA)係一種碳水化合物,主要功能係腦部營養素,對嬰兒既早期神經發育方面有幫助,所以好多媽媽係懷孕初期的三個月補充唾液酸,有助胎兒生長健康,而母乳中亦有唾液酸,所以人奶營養比奶粉高,就此燕窩就變成媽媽們補充唾液酸既補品之一啦。

但其實身體係可以自己合成唾液酸,而牛奶、雞蛋和乳酪亦含有唾液酸,雖然唔夠燕窩高,但還是可以當作補充食品,而膠原蛋白亦可以從其他食物攝取,如雪耳亦同樣含有蛋白質和不同氨基酸,一樣可以補充到膠原,另外雪耳含有豐富既植物性膠質,有助軟化大便,令排毒暢順添,所以唔一定要拆左燕子既屋企黎食啦😅

如果想知自己既膚質如何,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦。另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做膠原再生激光療程,而現在登記更會多送一款激光療程和1支30mlB5/B3補濕精華(比如可揀膠原再生面部激光療程 + 毛孔緊緻激光療程),快d㩒下面既連結登記啦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料