上篇【點解激光療程可以去色斑?(連結按此)】有提到避免係療程後使用有酒精既產品,因為會刺激到皮膚,從而增加激發黑色素增生既風險。但其實含酒精成份既產品就算係日常生活亦應該避免使用。點解?等小編我解釋一下啦:

酒精係產品裡一般都係用黎作防腐用途,由於成本低、防腐功能又高,所以好多產品裏都會添加酒精,另外有某d產品會用作溶劑、增加涼快感、增加揮發速度等,但唔係所有產品成份寫上『XXX Alcohol』一字,都係代表有酒精哦,有例外既如Cetyl alcohol、Stearyl alcohol、Benzyl alcohol、Lanolin alcohol等以上四款常見既命稱就唔係酒精,只不過化學名有Alcohol一字而已。所以購買產品前建議花少少時間上網查一下成份後再購買,咁先用得放心嘛。

而酒精會令皮膚變得乾燥和更敏感,試諗下每日每晚都將酒精搽上面,膚質最後就會不斷地慢慢出現問題,比如出現色斑、乾燥、老化、敏感等問題,雖然護膚品裡面既酒精成份是經過實驗係可以使用在皮膚上,但日積月累,最後都係會影響到自己既皮膚,所以盡量避免使用含有酒精既產品啦。

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦。另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,而家登記就會多送一款激光療程和1支30ml既B5/B3補濕精華哦!快d進入下面既連結登記啦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料