最近我地有收到較多PM或來電查詢關於我地個果酸療程可唔可以解決暗粒,黑頭,粉刺等問題,答案係可以!但有好多顧客參加左之後會問我地:成日生好多暗粒,黑頭粉刺,擠唔擠好?所以我地覺得不如藉此機會去分享埋比大家睇下究竟擠唔擠好!

其實暗粒多數因為皮膚水份不足而令到皮脂分泌過多,加上角質層過厚,所以令到局部性毛孔積聚油脂而變成暗粒,如果唔去處理就會引起發炎然後變成暗瘡,好大機會令皮膚遺留下炎症後色素沉澱(即暗瘡印),嚴重時則會留下凹凸洞!

黑頭粉刺,亦稱為開放式粉刺,由於因為頭端暴露于空氣中,經過氧化再加上角化既皮膚混合物而令到變黑.

所以為左避免有以上情況發生,應該要定期做去角質清潔護理,補濕護理和深層清潔,另外亦要視乎自己膚質而選擇出適合自己既護膚品和化妝品,避免使用過油和過多化學品成份既產品.

但一旦有左暗粒粉刺,盡可能唔好擠,因為大部份人都會用力過度,令到:

  • 毛囊受刺激,分泌越多油份.
  • 令皮膚造成傷口,容易受細菌感染,發炎,變成暗瘡.
  • 破壞皮膚底層膠原纖維,使毛孔容易變大和產生凹凸洞.

所以千萬唔好自己擠!經過皮膚科醫生既見解,最有效既方法就係醫學果酸換膚,經過連續治療數次後,可改善皮膚角質化,清除暗粒 ,控制油脂分泌,收細毛孔.

如果大家想知道更多,可以隨時打比我地問更多相關既資料又或者可以預約上我地中心做免費皮膚分析,等大家可以知道自己係屬於那種膚質和可以用那一種果酸來治療自己既皮膚問題.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料