CLEAN Blog -岩盤浴能透過皮脂線排出體內毒素?

最近聽到d朋友係度講話岩盤浴都幾好,唔洗做運動但又可以加快血液循環同勁排汗,仲話可以排毒添。所以咁就引起左我既好奇心,開始揾相關既資料,經過整合後,以下資料分享俾大家作參考,如果您都對岩盤浴或出汗排毒有興趣想知更多既話,咁就繼續睇落去啦。

開始前,講少少岩盤浴係乜先:

岩盤浴源於日本江戶時代,因為該地區有好多溫泉,所以周邊既天然礦石會因溫泉既熱力而變熱,當時傳聞話有促進傷口癒合同對身體健康有幫助既功效,所以居民們就平躺係果d變熱左既天然礦石上黎改善或增強自身既健康,之後經過現代科學研究發現原來某d經過加熱後既天然礦石(約40度)就會發出負離子,所以能凈化(或平衡)我地身體裡既自由基,而且有研究發現,人體吸入負離子後,體內既血清素會隨著增加分泌,從而增強身體既耐力同埋能量,咁有助舒緩壓力,降低憂鬱情緒,改善注意力等等。另外熱力亦會加速我地既血液循環,令排汗量增加。

而亦有些講法指岩盤浴可令皮脂腺排出毒素,但研究顯示其實皮脂腺只會排出:

  • 三酸甘油酯(triglycerides)
  • 游離脂肪酸(free fatty acids)
  • 膽固醇(cholesterol)
  • 角鯊烯(squalene)等脂質

至於是否能排出毒素還需有待研究和臨床實驗,但起碼可以確定既係排汗確實可以排走身體既毒素名為『尿素』,呢種物質係經過腎臟新陳代謝後產生既廢物,如果尿素值上升會令身體覺得更易疲倦,而嚴重者可導致尿毒症,需要進行洗腎哦。

所以進行岩盤浴係可以幫助排走多餘既水份同尿素等,而且有助吸收負離子,平衡體內既自由基。但除左岩盤浴外,我地亦可以透過做運動黎幫助排汗之餘又可以消脂和強身健體,又或者行山都可以當做運動之餘又可以吸收負離子,因為綠色植物既光合作用或瀑布高處下落而產生既摩擦亦會產生負離子哦。

總言之如果大家要一直保持身體平衡既話就要均衡飲食,常做運動,注意自己身體既所有變化如排泄(汗,大小便等)既次數,體重和精神等等哦。*^^*

如果大家想了解自己既皮膚狀況或想知道自己既皮膚底層有冇色斑,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *