今篇既主題雖然有些微尷尬,但我覺得身為女士係要為自己了解更多,而另外男士們都可以一起了解哦,因為咁先會明白身邊既女士們隨著年紀既身體變化從而去了解和諒解哦。所以為自己、為身邊既人希望大家用少少時間閱讀全文啦。

更年期既意思係當女士既月經完全停止並永久失去生育能力,而係醫學上既定義係當一年內冇黎過月經咁就係進入左更年期了,而更年期前可能會有經期不穩定(黎既時間或血量等),所以大家要留意噢。

當進入更年期時,身心都會產生變化,比如:骨質疏鬆、情緒變化(如容易暴燥、善忘及精神難以集中等)、心臟及血管的變化(因為血液內雌激素逐漸減少,故膽固醇較易滯留於血管內而引起動脈粥樣硬化及冠心病。)等。

所以當發現自己或身邊伴侶進入更年期後,咁就要多留意身體健康狀況,比如:

  • 注意飲食習慣:減少或減慢骨質疏鬆既情況
  • 保持運動:保持血液循環、保持放鬆心情、減少情緒上既波動
  • 留意自己情緒:避免容易暴燥而同身邊既人產生無必要既爭吵

其實更年期只不過係女性必經既一個階段,早d認識和了解就可能更早作出心理既調整和安排(如生育),所以唔好覺得害羞或唔好意思向身邊既人透露,反而用平常心去面對啦!

如果想知更年期對皮膚既影響同埋可以點樣避免?閱讀下篇文章啦:CLEAN Blog – 更年期對皮膚有什麼影響,可避免嗎?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料