果酸療程係一種統稱,其實療程所用到既產品一般係由常見既甘醇酸/乳酸/水楊酸或其他果酸成份合成,但唔同既研究室所研發出黎既果酸都有唔同效果,而濃度亦都會有所不同,所以千祈唔好自己係屋企進行果酸換膚哦,因為如果唔識控制時間,份量和處理,好有可能會灼傷皮膚呢. 

而暗瘡形成既主要原因係油脂分泌過剩,導致毛孔閉塞、發炎、滋生暗瘡菌、最後形成暗瘡。當然仲有其他因素比如衛生問題、傳染等都會影響,但總括黎講暗瘡係由暗瘡菌而導致發炎,所以要消除暗瘡就要先消除暗瘡菌和消炎。

而處理暗瘡最快既療程係利用激光或果酸治療處理,但如果係嚴重而又有好多暗瘡暗粒,咁就建議進行果酸療程。因為果酸既酸性可以有效地將面上既暗瘡菌逐漸消滅,達致消炎殺菌既效果,最後令暗瘡消退,另外果酸對角質層既油脂粒或黑頭粉刺都能有效地處理去除哦。

除此之外,果酸既酸性更可以令原本老化或者代謝不良既皮膚組織代謝走,激活細胞更新,刺激骨膠原增生,提升皮膚回復彈性緊緻,令皮膚更有活力和彈性. 

如果想知了解更多,歡迎用以下方式聯絡我們,又或者如果大家想免費做一次皮膚分析或者想登記一次半價試做果酸換膚體驗,可在旁邊既連結登記:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料