一般治療暗瘡既方法或療程有搽葯膏、口服藥物、果酸同激光療程等,之前有分享過一篇『暗瘡葯膏點解能有效去暗瘡?』(回顧請按此)有分析過暗瘡葯膏成份都係有消炎殺菌作用,但大部份都係具刺激性,有機會令皮膚痕癢乾燥,甚至乎造成敏感,而口服藥物一般都係A酸或避孕藥,兩款都會有副作用。有關果酸治療暗瘡嘅原理係上一篇已分享左啦(回顧請按此),今篇就分享激光如何能治療暗瘡。

激光療程能聚焦地快速解決暗瘡問題而療程係主要用長脈衝(long pulse,即激光能量停留在皮膚內的時間)配合1064nm(nm=納米,是長度單位,亦代表能量進入皮膚既深度)發放能量再轉為熱能並將暗瘡菌殺死,從而達到消炎殺菌既效果、加速暗瘡凋謝。

要處理暗瘡問題一般需要做3-6次激光療程,但由於暗瘡問題會因應個人飲食習慣、環境衛生、護膚產品、荷爾蒙變化、生活壓力等情況有關,所以如果要徹底解決暗瘡問題,建議先預約皮膚顧問作一次諮詢,了解左皮膚現在既狀況然後再選擇適合既治療去處理或者亦可以登記首次半價激光試做哦:

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料