CLEAN Blog -如何提高新陳代謝率?

上篇什麼是新陳代謝?(連結請按此)講到新陳代謝對身體黎講係不可缺少既過程,因為身體既整個運作是否正常就要視乎新陳代謝是否正常地運作,但新陳代謝既速度從25歲開始就會以每10年2%下降,所以今篇講下點樣可以提高新陳代謝率啦。

首先點先可以知自己既代謝係快定慢呢?其實係要去醫院或專業既體能學院先有精密既儀器先可幫你查出答案,因為快與慢係會因年齡,性別,體重,體溫,脂肪比例,肌肉比例等來計算的。所以一般自己好難可以檢查得到。

但有另一個方法可大概知道自己新陳代謝有冇較慢,首先要知道自己有冇過重或過輕,身體既脂肪比例有冇過高或過低,因為上篇亦有講過新陳代謝其實就係身體既合成與分解,所以如果體重過重和脂肪比例過高,咁代表新陳代謝進行得較慢,因為你冇足夠既消耗,身體所以先會將多餘既能量儲存起來,最後就變成脂肪,反而當你吸收既營養唔夠供給身體日常既消耗,咁身體就會過輕,所以體重其實亦代表著新陳代謝既快慢哦。

而體重標準可以參考BMI (Body Mass Index / 體重指標)來測量,根據2000年世界衛生組織既指引,因體質分別既關係,所以亞太地區既BMI會較外國既低,如外國過重既指數為25–29.9,咁亞太區為23.0 – 24.0。另外脂肪比例可用有量度體脂既電子磅來測量,但要空肚測,咁會較準,又或者可以去醫院診所,健身房或體能訓練中心檢查。

所以要提高或維持一個好既新陳代謝,最緊要有:

  • 持續適量既運動,如帶氧運動或重力訓練,目的係提高血液循環速度和肌肉比例,令新陳代謝加快.
  • 健康飲食,因為令身體造成負荷既食物(如加工食品,多糖多油食品等)會造成身體缺乏營養和用較多時間去分解,從而減慢新陳代謝速度. 
  • 適時作息,令身體可以透過睡眠專心地進行新陳代謝過程(合成和分解),令我地回復體力和精神.
  • 最後梗係要保持做身體檢查,了解身體現況,咁身體一定能保持一個好既新陳代謝循環啦.

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *