CLEAN Blog – 飲酒會傷皮膚嗎?

就到聖誕節了!可以趁著節日既藉口放鬆下自己,可能玩夜d,飲少少酒咁,但而家d酒太好飲了,甜甜地易入口,仲要有好多唔同既味道揀添,所以飲下飲下就會越飲越多,但狂歡後既隔日,d皮膚就感覺到超乾同埋毛孔變大晒,但點解既?關唔關飲酒事?

絕對關事哦,因為酒精會加速蒸發體內水份,令我地皮膚處於乾旱狀態,從而令毛孔等失去彈性而變大哦,但如果你有習慣一星期飲多次酒既話,咁就建議要開始減少或戒掉哦。

因為酒精會妨礙我地身體吸收營養如維他命A,C,E和硒等原素,而呢幾種原素既功能正正就係幫我地修復皮膚同抗氧化,而且酒精仲會有機會令身體產生肝癌外,其實亦有機會引發皮膚癌呢。

早係2012年歐洲皮膚病學雜誌上曾經發表一項研究發現,飲酒係有可能增加侵襲性基底細胞癌既風險,研究既內容未有詳細列明,但結果顯示,如果每日攝入10克既酒精量,咁患基底細胞癌既風險就會增加7%,而鱗狀細胞癌既風險就會增加11%。而且曾有16份國際研究顯示,共有六千宗既黑色素瘤個案,發現同飲酒有著密切既關係添。

最後酒精亦會令身體內臟產生炎症,從而影響荷爾蒙分泌而令色斑加深,其實基於我地既身體根本就唔需要酒精呢種物質,所以建議大家為左身體既健康,不如用茶,咖啡或其他飲品黎代替飲酒啦!

如果大家想免費做一次皮膚分析,了解下自己既色斑或者皮膚狀況?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價激光療程或高效注滲補濕試做,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

  • Our website: www.cleanskincare.com.hk
  • Facebook: PM
  • Mail: info@cleanskincare.com.hk
  • Tel: 26283242
  • What’s app: 98438821
  • We Chat: cleanskincare
  • Line: cleanskincare

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *